poniedziałek, 13 listopada 2017

Papryki faszerowane kaszą kuskus z kurczakiem

Prosty przepis na niecodzienny obiad dla całej rodziny. Na talerzu będzie kolorowo, smacznie i pachnąco. Nafaszerowane papryki można podać na imprezie, imieninach czy spotkaniu rodzinnym. Świetnie sprawdzają się w roli ciepłego dania, gdyż można przygotować wszystkie na raz bez konieczności stania przy garach.



Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka 
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (ok. 150 g)
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 300 g kaszy kuskus
  • bulion drobiowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • kilka kropel tabasco
  • 1 łyżka maggi
  • 2 kulki mozzarelli
  • 8 papryk

Przygotowanie

Kuskus zalewamy wrzącym bulionem, tak aby wystawał na ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy i pozostawiamy pod przykryciem.

Kurczaka, cukinię oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę (3 łyżki) dodajemy kurczaka z przyprawą, szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli i zmięknie. Na koniec dodajemy cukinię i doprawiamy oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi oraz ostrą papryką.

Pomidorki kroimy na połówki, a mozzarellę w kostkę. Do całości wrzucamy gotową kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidorki, tabasco, maggi oraz 1 mozzarellę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem.

Papryki kroimy na połówki lub odcinamy góry z ogonkami w zależności ile i jak duże porcje chcemy otrzymać (8 lub 16). Oczyszczamy z nasion, a środki smarujemy oliwą. Do każdej nakładamy farsz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku wybrania opcji z 8 porcjami przykrywamy odciętymi wierzchami. Pieczemy przykryte folią przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy z wierzchu pozostałą częścią mozzarelli i nie przykrywamy folią.

Z podanych składników wychodzi 8 lub 16 porcji.


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Mam pytanie, bo w tekście nie doczytałam - co robisz, żeby papryki nie były gorzkie? Bo mi pieczone zawsze zalatują goryczą :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to nic nie robię. Po prostu piekę do momentu, aż są bardzo miękkie (ale jeszcze się nie rozpadają) i wtedy według mnie są mniej goryczkowe. A i trzeba uważać żeby ich nie przypalić :)

      Usuń