czwartek, 7 września 2017

Kurczak zapiekany z pieczarkami i mozzarellą

Pomysł na prosty, nieskomplikowany obiad, który każdy z Was może przygotować w około 40 minut. Mięso wychodzi idealnie soczyste i miękkie, a w połączeniu z pieczarkami i ciągnącym się serem z pewnością zasmakuje każdemu członkowi rodziny.



Składniki
  • 4 pieczarki
  • 50 g cebuli
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pieprz 
  • sól
  • 4 szczypty przyprawy do kurczaka
  • 4 szczypty papryki słodkiej
  • oliwa z oliwek
  • 80 g startej mozzarelli

Przygotowanie

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a koperek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy ok. 5-8 minut. Na koniec dodajemy koperek i przyprawiamy pieprzem oraz solą.

Mięso oczyszczamy z tłuszczu, następnie lekko rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony szczyptą soli i pieprzu oraz przyprawą do kurczaka i papryką. Smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut (po 5 minut z każdej strony).

Kawałki kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy z nich nakładamy pieczarki oraz mozzarellę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 minut.


Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką. Z podanej ilości składników wychodzą 4 porcje.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz