Składniki
- 4 pieczarki
- 50 g cebuli
- 2 gałązki świeżego koperku
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- pieprz
- sól
- 4 szczypty przyprawy do kurczaka
- 4 szczypty papryki słodkiej
- oliwa z oliwek
- 80 g startej mozzarelli
Przygotowanie
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a koperek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy koperek i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Mięso lekko rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony szczyptą soli i pieprzu oraz przyprawą do kurczaka i papryką. Smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut (po kilka minut z każdej strony).
Kawałki kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy z nich nakładamy pieczarki oraz mozzarellę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 minut.
Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką. Z podanej ilości składników wychodzą 4 porcje.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz