Składniki
- 200 g makaronu farfalle (kokardki)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 125 g mozzarelli
- 10 listków świeżej bazylii
- 2 włoskie sosy sałatkowe
- 5 łyżek wody
Przygotowanie
Makaron gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą, a następnie polewamy łyżką oliwy z oliwek. Dzięki temu makaron nie będzie się kleił.
Kurczaka kroimy w kostkę. Smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek i doprawiamy curry, ziołami prowansalskimi, bazylią, papryką słodką, papryką ostrą, solą i pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Papryki i mozzarellę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a bazylię siekamy.
Sosy wsypujemy do szklanki i mieszamy z 5 łyżkami oliwy z oliwek oraz 5 łyżkami wody.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Z podanych składników wychodzi ok. 10 porcji. Jeśli macie czas, możecie zaserwować sałatkę na osobnych talerzach. Propozycję takiego podania znajdziecie na zdjęciach.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz