sobota, 23 września 2017

Cytrynowiec

Sprawdzony przepis na pomysłowe, niecodzienne ciasto. Jest połączeniem lekkiego biszkopta, dwóch orzeźwiających mas cytrynowych oraz cytrynowego lukru. Serdecznie polecam na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż pięknie prezentuje się na stole, nie spływa, ani nie rozpada się. Dzięki temu cytrynowiec uświetni każdą uroczystość.



Składniki

Ciasto
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Masa I
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 2 cytryn 
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)  rozmieszane z 1/2 szklanki wody
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
 Masa II
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody
  • ok. 100 g herbatników petit beurre
 Lukier
  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Ciasto

Ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną cukru. Dodajemy żółtka z resztą cukru i całość ubijamy. Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dolewamy olej i delikatnie mieszamy. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Wylewamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 160 st. C.

Masa I

Wodę, cukier oraz sok z cytryny doprowadzamy do wrzenia. Następnie dolewamy rozpuszczony budyń i zagotowujemy. Całość odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy i dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Masę wykładamy na wcześniej upieczony biszkopt.

Masa II

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i czekamy, aż zacznie tężeć. Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno i dodajemy galaretkę. Masę II wykładamy na masę I. Na wierzchu układamy herbatniki.

Lukier

Wszystkie składniki miksujemy do momentu, aż zaczną się robić białe. Wtedy wylewamy na herbatniki i pozostawiamy do stężenia.

Ciasto polecam przygotować najlepiej dzień przed podaniem. Będzie się wtedy lepiej kroiło, a lukier stężeje i nasiąknie herbatniki.

 

Smacznego !



1 komentarz: