Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- sok z 2 cytryn
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru) rozmieszane z 1/2 szklanki wody
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1/2 szklanki wody
- ok. 100 g herbatników petit beurre
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Ciasto
Ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną cukru. Dodajemy żółtka z resztą cukru i całość ubijamy. Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dolewamy olej i delikatnie mieszamy. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Wylewamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 160 st. C.
Masa I
Wodę, cukier oraz sok z cytryny doprowadzamy do wrzenia. Następnie dolewamy rozpuszczony budyń i zagotowujemy. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Masę wykładamy na wcześniej upieczony biszkopt.
Masa II
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i czekamy, aż zacznie tężeć. Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno i dodajemy galaretkę. Masę II wykładamy na masę I. Na wierzchu układamy herbatniki.
Lukier
Wszystkie składniki miksujemy do momentu, aż zaczną się robić białe. Wtedy wylewamy na herbatniki i pozostawiamy do stężenia.
Ciasto polecam przygotować najlepiej dzień przed podaniem. Będzie się wtedy lepiej kroiło, a lukier stężeje i nasiąknie herbatniki.
Smacznego !
Pyszne ciasto
OdpowiedzUsuń