Składniki
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cukinia (kabaczek)
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżka maggi
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietany do zup w temperaturze pokojowej
Przygotowanie
Pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek podsmażamy na oliwie. Cukinię obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy bulionem tak, aby był na tym samym poziomie co warzywa. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotujemy do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Śmietanę mieszamy z mąką i 2 chochelkami zupy tak, aby nie powstały grudki. Ciągle mieszając zupę powoli, cienkim strumieniem dolewamy śmietanę z mąką. Krem powinien się zagęścić.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz