poniedziałek, 9 października 2017

Kremowa zupa dyniowa z curry

Sezon dyniowy w pełni, więc na chłodne jesienne dni polecam zupę krem z orientalną nutką z tego właśnie warzywa. Jest pożywna, sycąca i rozgrzewająca. Świetnie sprawdzi się w roli obiadu u osób będących na diecie i nie tylko.


 Składniki
  • 1 łyżka masła
  • 1,6 kg obranej dyni (cała miała ok. 2 kg)
  • 1 duża cebula
  • 100 g marchwi
  • 150 g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1płaska łyżeczka suszonych listków kolendry
  • 1 l bulionu drobiowego
  • garść świeżej pietruszki
  • jogurt naturalny
Przygotowanie

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy resztę warzyw, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok. 5-8 minut. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy natkę pietruszki i gotujemy ok. 30-40 minut.

Całość miksujemy z 2 ząbkami czosnku na gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i pietruszką. Z podanych składników wychodzi ok. 3 l zupy.


Smacznego !

2 komentarze: