Składniki
- 700 g piersi z indyka
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta kuminu
- 150 ml pikantnego tajskiego sosu sezamowego
- 1 łyżeczka kolendry
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 papryczki chili
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 400 ml mleczka kokosowego
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Indyka kroimy w kostkę. Tworzymy marynatę z sosu sojowego, pieprzu, trawy cytrynowej, słodkiej papryki, kuminu, sosu tajskiego oraz 1/2 łyżeczki kolendry. Indyka wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie paprykę oraz cebulę kroimy w słupki, a papryczkę chili w krążki. Jeśli chcecie, aby danie było łagodniejsze w smaku wydłubcie pestki z papryczek chili przed krojeniem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego indyka. Smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy paprykę oraz cebulę i podsmażamy do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pastą curry, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz resztą kolendry. Trzymamy na ogniu jeszcze chwilę czekając, aż sos się zredukuje i zagęści.
Danie podajemy z ryżem. Z podanych składników wychodzi 4-5 porcji.
Smacznego !
Bardzo dobre danie, chociaż zamiast pasty użyłam przyprawy w proszku curry i zredukowałam trochę poziom ostrości a i tak było ostre ale bardzo smaczne :) i plus, że to danie z indyka!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Faktycznie danie w oryginale jest bardzo ostre i można pominąć np. papryczki chili jeśli woli się łagodniejsze smaki.
UsuńTajski pikantny sos sezamowy to gdzie dostanę ?
OdpowiedzUsuńZ tego co widziałam na Allegro jest do dostania z firmy Real Thai za ok 9 zł :)
OdpowiedzUsuń