niedziela, 14 maja 2017

Tort czekoladowy z wiśniami

Pięknie prezentujący się, obłędnie czekoladowy tort z masą śmietankową i wiśniami. Idealny na urodzinowe przyjęcie lub uroczyste spotkanie. Zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkości i czekolady.


 Składniki

Ciasto
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiata łyżka kakao
Masa
  • 1/2 kieliszka wódki
  • 1 kieliszek zalewy z wiśni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 opakowania śmietanfixu
  • 180 g drylowanych wiśni 
Dekoracja
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Ciasto

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Na koniec wrzucamy po łyżce mąki z kakaem.

Całość wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 30-35 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt jest upieczony. Jeśli patyczek jest suchy możemy spokojnie wyciągać ciasto. Tortownicę odwracamy do góry dnem, układamy na podwyższeniu (mogą być to dwie odwrócone miski) i czekamy, aż biszkopt wystygnie.

Masa

Schłodzoną śmietanę ubijamy ok. 15 sekund, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietanfixem i miksujemy do momentu, aż śmietana będzie sztywna.

Ciasto kroimy na 2 krążki. Każdy z nich nasączamy ponczem wykonanym z wódki, zalewy, cukru i wody. Na pierwszy z nich wykładamy wiśnie i 2/3 masy śmietankowej. Przykrywamy drugim krążkiem i wykładamy resztę śmietany.

Dekoracja

Czekoladę siekamy ostrym nożem na 2-4 cm kawałki i posypujemy nią górną warstwę śmietany.

Tort schładzamy przed podaniem.


Smacznego !



2 komentarze:

  1. Połączenie wiśni i czekolady to coś co kocham! Tort wyglada bosko :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń