Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 2 żółtka
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka listków bazylii
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty soli
- 2 małe ząbki czosnku
- 80 g startego parmezanu
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w 2 l posolonej wody. W tym czasie mieszamy na patelni żółtka, sok z cytryny, oliwę, 70 g parmezanu oraz sól i pieprz. Bazylię ucieramy z czosnkiem na gładką pastę w moździerzu i dodajemy do masy serowej.
Gdy makaron jest już gotowy wyławiamy go za pomocą szczypiec i przenosimy do sosu. Całość podlewamy połową chochli wody z makaronu i mieszamy. Jeśli danie będzie zbyt chłodne można je podgrzać na małym ogniu, wtedy ser ładnie się rozpuści. Podajemy posypane parmezanem z listkiem bazylii. Z podanych składników wychodzą 2 porcje.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz