sobota, 22 kwietnia 2017

Serowe tagliatelle z bazylią

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a kochacie kuchnię włoską i makarony to danie na 100 % przypadnie Wam do gustu. Przygotowanie zajmuje 15 minut, jest proste i nie wymaga tony składników. Szczególnie polecam osobom nie mającym czasu na godziny spędzone w kuchni.



Składniki
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 żółtka
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 80 g startego parmezanu

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w 2 l posolonej wody. W tym czasie mieszamy na patelni żółtka, sok z cytryny, oliwę, 70 g parmezanu oraz sól i pieprz. Bazylię ucieramy z czosnkiem na gładką pastę w moździerzu i dodajemy do masy serowej.

Gdy makaron jest już gotowy wyławiamy go za pomocą szczypiec i przenosimy do sosu. Całość podlewamy połową chochli wody z makaronu i mieszamy. Jeśli danie będzie zbyt chłodne można je podgrzać na małym ogniu, wtedy ser ładnie się rozpuści. Podajemy posypane parmezanem z listkiem bazylii. Z podanych składników wychodzą 2 porcje.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz