sobota, 18 lutego 2017

Kapuśniaki

Małe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów.


Składniki

Ciasto
  • 1 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka śmietany w temperaturze pokojowej
  • 1 margaryna
  • 1-2 jajka
  • 1-2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz
  • mała główka białej kapusty
  • ok. 500 g ugotowanego w rosole mięsa z kurczaka
  • 2 cebule
  • olej
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • mielony kminek
Dodatkowo
  • 1 białko
  • kminek

Przygotowanie 

Farsz

Kapustę szatkujemy na ok. 3-4 cm paski i gotujemy, aż zmięknie. Odciskamy z wody. Mięso mielimy w maszynce, a cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy i mieszamy. Ilość przypraw zależy od Waszych preferencji. Gdyby farsz był zbyt wodnisty możecie dodać garść bułki tartej.

Ciasto

Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną. Z mąki tworzymy kopczyk. Margarynę obtaczamy w mące i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy, a następnie wycinamy kwadraty 10 x 10 cm.

Wykonanie

Wykładamy farsz, zwijamy rulonik i zaciskamy na końcach. Wierzch kapuśniaków smarujemy ubitym białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C przez 40-45 minut, aż się zrumienią. Podajemy na ciepło do barszczu czerwonego czystego. Przepis na barszcz czerwony możecie znaleźć TUTAJ.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz