Składniki
Ciasto
- 1 kg mąki
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka śmietany w temperaturze pokojowej
- 1 margaryna
- 1-2 jajka
- 1-2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mała główka białej kapusty
- ok. 500 g ugotowanego w rosole mięsa z kurczaka
- 2 cebule
- olej
- vegeta
- sól
- pieprz
- mielony kminek
- 1 białko
- kminek
Przygotowanie
Farsz
Kapustę szatkujemy na ok. 3-4 cm paski i gotujemy, aż zmięknie. Odciskamy z wody. Mięso mielimy w maszynce, a cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy i mieszamy. Ilość przypraw zależy od Waszych preferencji. Gdyby farsz był zbyt wodnisty możecie dodać garść bułki tartej.
Ciasto
Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną. Z mąki tworzymy kopczyk. Margarynę obtaczamy w mące i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy, a następnie wycinamy kwadraty 10 x 10 cm.
Wykonanie
Wykładamy farsz, zwijamy rulonik i zaciskamy na końcach. Wierzch kapuśniaków smarujemy ubitym białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C przez 40-45 minut, aż się zrumienią. Podajemy na ciepło do barszczu czerwonego czystego. Przepis na barszcz czerwony możecie znaleźć TUTAJ.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz