wtorek, 14 lutego 2017

Orzechowa kostka

Przepisy ze starego zeszytu Babci zawsze wychodzą i są uwielbiane przez wszystkich domowników. Propozycja na dziś to pyszny orzechowiec z kremową masą i miodowym ciastem.



Składniki

Ciasto
  • 450 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g rozpuszczonego chłodnego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
Masa orzechowa
  • 200 g orzechów
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
Masa budyniowa
  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • kieliszek spirytusu

Przygotowanie

Ciasto

Mieszamy mąkę oraz sodę i przesiewamy. Tworzymy kopkę z zagłębieniem, do którego wrzucamy pozostałe składniki. Ciasto zarabiamy, dzielimy na 2 części, wałkujemy i wykładamy na brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jedną z nich wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 20 - 30 minut, aż ciasto uzyska miodowy kolor.

Masa orzechowa

Orzechy kroimy i smażymy wraz z masłem, cukrem oraz miodem na złoty kolor. Ciepłe rozprowadzamy na drugim cieście. Pieczemy w 180 st. C przez 20 - 30 minut, aż się zarumieni.

Masa budyniowa

Rozprowadzamy obie mąki w mleku i gotujemy budyń. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Masło i cukier puder ucieramy w makutrze. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu ciągle ucierając. Na koniec wlewamy alkohol.


Masę wykładamy na blat bez orzechów i równo ją rozprowadzamy. Następnie przykrywamy blatem z orzechami  i lekko dociskamy. Pozostawiamy na 1 dzień, aby ciasto nasiąknęło masą. Ciasto powinno być schłodzone przed podaniem.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz