wtorek, 15 listopada 2016

Kluski śląskie

Kluski śląskie to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Są banalnie proste w przygotowaniu i gwarantuję, że będą smakowały tysiąc razy lepiej niż odgrzewane, umoczone w tłuszczu lub wysuszone w mikrofali ziemniaki.



Składniki

  • 700 g ugotowanych ziemniaków (zimnych)
  • 175 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo woda do gotowania i sól.

Przygotowanie

Ziemniaki ubijamy na gładką masę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego długi rulonik, a następnie kroimy w krążki. Z każdego krążka formujemy kulkę na środku której robimy palcem charakterystyczną dziurkę.


 Wodę doprowadzamy do wrzenia i solimy. Wrzucamy po ok. 12 klusek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia.


Kluski możecie zjeść same z ciemnym sosem lub potraktować je jako dodatek do mięs. Z podanej ilości składników wychodzą ok. 23 kluski.


Smacznego !


3 komentarze:

  1. Uwielbiam! Muszę niedługo zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie jajka? Prawdziwe kluski śląskie mają jajka.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że kluski bez jajek, które przecież nie zawsze mamy w lodówce równie dobrze wychodzą i są pyszne :)

      Usuń