Składniki
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 15 dużych listków bazylii
- 35 g mozzarelli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 bagietki
Przygotowanie
Pomidorki nacinamy i wyciskamy sok (można go wykorzystać do zupy pomidorowej). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy pomidorki, doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy, aż całkowicie się rozpadną.
Na koniec dodajemy resztę czosnku przeciśniętego przez praskę, wsypujemy posiekaną bazylię oraz pokrojoną w małą kostkę mozzarellę, ściągamy z ognia i delikatnie mieszamy.
Bagietkę kroimy na 12 kromek i podpiekamy na złoto w tosterze. Jeśli nie macie tostera możecie użyć piekarnika lub patelni. Na grzanki wykładamy ok.1 łyżkę pomidorów i dekorujemy bazylią.
Bruschettę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Jeśli chodzi o mnie to zdecydowanie wolę ciepłą wersję.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz