sobota, 2 kwietnia 2016

Sałatka z roszponką i serem feta

Ostatnio lubię zjeść na śniadanie świeże i orzeźwiające sałatki różnego rodzaju. Dziś zaprezentuję prosty przepis na sałatkę z fetą.


Składniki 
  • 2 garści roszponki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 100g sera feta
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1/4 ząbku czosnku
  • 10 listków bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie 

Myjemy roszponkę, pomidorki oraz cebulę i suszymy. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a cebulę w piórka. Wrzucamy do 2 misek razem z roszponką.

Przygotowujemy dressing. Mieszamy przyprawy z posiekaną bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oliwą i wodą. Polewamy sałatkę i mieszamy.

Na koniec posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.



Smacznego !!!

Podane składniki wystarczają na przygotowanie 2 porcji. Niestety zabrakło mi cebuli i dlatego nie jest widoczna na zdjęciach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz