Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bułka tarta
- masło
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka agrestowa
- 64 zielone winogrona
- 2 galaretki agrestowe
Przygotowanie
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek, a mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Spód blachy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty i wrzucamy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy z masą.
Przelewamy na blachę i pieczemy 20 minut w 180 st. C (piekarnik należy wcześniej nagrzać). Po upieczeniu delikatnie odwracamy blachę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i czekamy, aż zacznie tężeć.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a na koniec wlewamy galaretkę. Masę przekładamy na biszkopt i pozostawiamy na ok. 1 godzinę w lodówce.
Wierzch
Winogrona kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Układamy na masie. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Gdy trochę stężeje zalewamy nią owoce,a następnie wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Gotowe !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz