poniedziałek, 21 marca 2016

Ciasto "Zielono mi"

Ciasto z galaretką w wersji wiosennej. Z pewnością będzie ozdobą na Wielkanocnym stole i zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Jest lekkie i proste w przygotowaniu. Do dzieła :)

Składniki

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta
  • masło
Masa
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka agrestowa
Wierzch
  • 64 zielone winogrona 
  • 2 galaretki agrestowe

Przygotowanie

Biszkopt

Żółtka oddzielamy od białek, a mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Spód blachy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty i wrzucamy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy z masą.

Przelewamy na blachę i pieczemy 20 minut w 180 st. C (piekarnik należy wcześniej nagrzać). Po upieczeniu delikatnie odwracamy blachę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i czekamy, aż zacznie tężeć.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a  na koniec wlewamy galaretkę. Masę przekładamy na biszkopt i pozostawiamy na ok. 1 godzinę w lodówce.

Wierzch

Winogrona kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Układamy na masie. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Gdy trochę stężeje zalewamy nią owoce,a następnie wstawiamy do lodówki na parę godzin.

Gotowe !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz