sobota, 31 października 2015

Serniczki z malinami na ciepło

Za oknem zimno i szaro, więc dziś proponuję coś na rozgrzanie i poprawę nastroju - serniczki z malinami na ciepło. Deser jest bardzo prosty i nie wymaga użycia zawrotnej ilości składników. Na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.


Składniki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 300g twarogu półtłustego
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100g mrożonych malin
  • cukier puder 
  • 8 listków świeżej mięty
  • masło 
  • bułka tarta do posypania foremek

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą. Do malaksera wrzucamy ser, cukier, żółtka i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy po łyżce ubitych białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej (posmarowanych masłem i posypanych bułką) foremek do sufletów.


Wierzch posypujemy mrożonymi malinami. Lepiej nie używać świeżych, bo z deseru zrobi się papka.

Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty. Podajemy na ciepło.



Smacznego !!!
Z podanej ilości składników wychodzą 4 porcje serniczków.

2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie teraz tylko znaleźć chwilkę aby sprawdzić czy smak równie ucieszy :)
    Przy okazji zapraszam do mnie edytarunsforcupcakes.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń