piątek, 13 listopada 2015

Kurczak w marynacie imbirowej z warzywami

Na dziś danie obiadowe dla osób mających bardzo mało czasu :) Przygotowuje się je naprawdę szybko, a smak jest wyśmienity.  Jeśli chcecie możecie również zapakować tak przyrządzonego kurczaka z ryżem do pudełka i będziecie mieli pyszny obiad w pracy. Produkty użyte w tym przepisie znajdziecie w każdym mini markecie czy sklepie spożywczym, dlatego nie ma na co czekać tylko zrobić zakupy i brać się do roboty - to naprawdę proste ! Zaczynajmy :)



Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • 1 papryczka chili
  • 5 cm świeżego imbiru (lub 2 płaskie łyżeczki mielonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 50ml oliwy
  • sól 
  • pieprz
  • kolendra
  • ryż
Przygotowanie 

Na początek musimy pokroić kurczaka w kostkę i przygotować marynatę. W tym celu do miski wrzucamy paprykę słodką, paprykę ostrą, curry, posiekany drobno czosnek, pokrojone w krążki chili, starty na tarce imbir oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i wrzucamy kurczaka. Wkładamy do lodówki i zostawiamy go w marynacie na ok. 20-25 minut . Jeśli nie macie czasu ten punkt można pominąć :)

Podczas gdy nasz kurczak się marynuje należy umyć dokładnie warzywa i pokroić. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w słupki, a pomidora i cukinię w kostkę.

 Następnie wyciągamy kurczaka z lodówki i wrzucamy go razem z marynatą na rozgrzaną patelnię. Smażymy ok. 5-7 minut. Wyciągamy.


Na patelnię wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy. Potem dodajemy paprykę i cukinię. Warzywa doprawiamy pieprzem i solą.


W tym momencie zaczynamy gotować ryż. Po 5-6 minutach dorzucamy kurczaka razem z marynatą oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Dusimy do 10 minut.


 Na koniec posypujemy świeżą lub suszoną kolendrą. Podajemy z ryżem.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz