Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor obrany ze skórki
- 1 papryczka chili
- 5 cm świeżego imbiru (lub 2 płaskie łyżeczki mielonego)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 50ml oliwy
- sól
- pieprz
- kolendra
- ryż
Na początek musimy pokroić kurczaka w kostkę i przygotować marynatę. W tym celu do miski wrzucamy paprykę słodką, paprykę ostrą, curry, posiekany drobno czosnek, pokrojone w krążki chili, starty na tarce imbir oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i wrzucamy kurczaka. Wkładamy do lodówki i zostawiamy go w marynacie na ok. 20-25 minut . Jeśli nie macie czasu ten punkt można pominąć :)
Podczas gdy nasz kurczak się marynuje należy umyć dokładnie warzywa i pokroić. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w słupki, a pomidora i cukinię w kostkę.
Następnie wyciągamy kurczaka z lodówki i wrzucamy go razem z marynatą na rozgrzaną patelnię. Smażymy ok. 5-7 minut. Wyciągamy.
Na patelnię wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy. Potem dodajemy paprykę i cukinię. Warzywa doprawiamy pieprzem i solą.
W tym momencie zaczynamy gotować ryż. Po 5-6 minutach dorzucamy kurczaka razem z marynatą oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Dusimy do 10 minut.
Na koniec posypujemy świeżą lub suszoną kolendrą. Podajemy z ryżem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz