piątek, 10 lipca 2015

Pierogi z jagodami

Witajcie !!! Sezon jagodowy już w pełni dlatego na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na moje ulubione pierogi. Przepis mam od babci, która jest mistrzynią w robieniu pierożków wszelkiego rodzaju. Uważnie przyglądałam się jej pracy i po raz pierwszy spróbowałam przygotować to danie samodzielnie.
Zaczynamy !


Składniki

Ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • wrząca woda 
Farsz
  • 1l jagód 
Podanie
  • gęsta śmietana
  • garść jagód na każdą porcję

Przygotowanie

Mąkę wysypujemy na stół i formujemy "dołek". Do niego wbijamy jajko, dodajemy sól i wlewamy gorącą wodę tyle ile mąka przyjmie małymi porcjami podczas zarabiania. Uważajcie żeby nie zrobić ciapki. Wszystko zagarniamy i zarabiamy łyżką. Potem gdy ciasto będzie już mniej rozlatujące się ugniatamy je w rękach.


Następnie rozwałkowujemy tak, aby miało grubość ok. 4 milimetrów i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Krążki odwracamy na drugą stronę (stopniowo- tak po 15 na jeden raz, aby nie powysychały).


Każdy z nich bierzemy do ręki, nakładamy ok.1 łyżkę jagód i lepimy pierogi zaczynając od jednego z rogów. Na koniec, w miejscu sklejenia robimy falbankę za pomocą widelca. Tutaj mała uwaga sklejajcie pierogi nad pojemnikiem z jagodami bo lubią "uciekać" z ciasta i lepiej nie mieć całego stołu i podłogi upaćkanej owocami.


Gotowe pierożki (porcje po ok. 15) wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przykleiły się do garnka. Czekamy, aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze 4-5 minut. Podajemy polane śmietaną i  posypane garścią jagód. Jeśli chcecie możecie posypać jeszcze odrobiną cukru.


Smacznego !!!

Z podanych proporcji wychodzi ok. 50 pierogów.

6 komentarzy:

  1. Super uwielbiam pierogi z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba najwyższa pora, żeby zmusić się do lepienia takich pierogasów;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam !!! Mi to zajęło troszkę więcej niż godzinkę, ale warto było się pomęczyć ;) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)

    OdpowiedzUsuń