Składniki
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 opakowania słodkiej papryki
- 100g płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- mąka do obtoczenia mięsa
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 8 listków sałaty
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki majonezu
- pieprz
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 8 plastrów sera żółtego
- 8 bułek hamburgerowych
Przepis
Mięso oczyszczamy i kroimy w płaty. Następnie przygotowujemy 3 miski. W pierwszej umieszczamy mąkę, w drugiej płatki kukurydziane wymieszane z paprykami i przyprawą do kurczaka, a w trzeciej roztrzepujemy jajko. Kawałki kurczaka zanurzamy w mące potem w jajku, a na koniec wrzucamy do panierki i dokładnie nią obtaczamy (można na koniec docisnąć płatki z obu stron).
Nasze nuggetsy układamy na kratce z piekarnika i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 230 st. C. Można włożyć zwykłą blachę pod kratkę wtedy nie ubrudzimy sobie piekarnika odpadającymi płatkami.
3 minuty przed końcem pieczenia wkładamy do pieca bułki hamburgerowe przy czym na górnej połówce kładziemy plasterek sera żółtego.
Pomidory kroimy w plasterki, a cebulę w krążki. Sos czosnkowy przygotowujemy tak jak TUTAJ.
Kanapki składamy w kolejności :
- bułka
- sałata
- sos czosnkowy
- kurczak
- sos czosnkowy
- pomidor i cebula
- bułka z serem
Smacznego !!!
Z podanej ilości składników wychodzi 8 burgerów.
Serdecznie zapraszam do dzielenia się opinią o tym i pozostałych daniach oraz odwiedzania bloga. Do zobaczenia !!!
Tak się składa że na razie nie muszę liczyć kalorii. Dobrze, bo czasem też mnie nachodzi na takie domowe fastfoody.
OdpowiedzUsuńTeż lubię sobie w domu zrobić taki fastfood. Teraz to mi narobiłaś smaku na burgery.
OdpowiedzUsuń