wtorek, 21 lipca 2015

Szybkie ciasto porzeczkowo-malinowe

Sezon na porzeczki i maliny w pełni, więc postanowiłam wykorzystać te owoce do jakiegoś deseru. Z  racji tego, że nie miałam dużo czasu wybór padł na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto.

Składniki
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g porzeczek
  • 250g malin 
  • cukier puder do posypania ciasta
  • bułka tarta na brytfankę
Przygotowanie

Margarynę, cukier, wodę, cukier wanilinowy i mleko zagotowujemy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Potem dodajemy stopniowo jajka, mąkę i proszek do pieczenia miksując (używamy końcówek do ucierania). Ciasto wylewamy na posypaną bułką tartą dużą brytfankę. Na koniec posypujemy owocami. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. C. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia. Podajemy posypane cukrem pudrem.


Smacznego !!!

Przepis bierze udział w akcji :
Uczta pod gołym niebem

1 komentarz:

  1. Cudownie puchate, pyszne musiało być połączenie słodkich malin i kwaśnych porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń