Składniki
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g porzeczek
- 250g malin lub borówek amerykańskich
- cukier puder do posypania ciasta
- bułka tarta na brytfankę
Margarynę, cukier, wodę, cukier wanilinowy i mleko zagotowujemy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Potem dodajemy stopniowo jajka, mąkę i proszek do pieczenia miksując.
Ciasto wylewamy na posypaną bułką tartą dużą brytfankę. Na koniec posypujemy owocami.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. C. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Cudownie puchate, pyszne musiało być połączenie słodkich malin i kwaśnych porzeczek :)
OdpowiedzUsuń