Zaczynamy !
Składniki
Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- wrząca woda
- 1l jagód
- gęsta śmietana
- garść jagód na każdą porcję
Przygotowanie
Mąkę wysypujemy na stół i formujemy "dołek". Do niego wbijamy jajko, dodajemy sól i wlewamy gorącą wodę tyle ile mąka przyjmie małymi porcjami podczas zarabiania. Uważajcie żeby nie zrobić ciapki. Wszystko zagarniamy i zarabiamy łyżką. Potem gdy ciasto będzie już mniej rozlatujące się ugniatamy je w rękach.
Następnie rozwałkowujemy tak, aby miało grubość ok. 4 milimetrów i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Krążki odwracamy na drugą stronę (stopniowo- tak po 15 na jeden raz, aby nie powysychały).
Każdy z nich bierzemy do ręki, nakładamy ok.1 łyżkę jagód i lepimy pierogi zaczynając od jednego z rogów. Na koniec, w miejscu sklejenia robimy falbankę za pomocą widelca. Tutaj mała uwaga sklejajcie pierogi nad pojemnikiem z jagodami bo lubią "uciekać" z ciasta i lepiej nie mieć całego stołu i podłogi upaćkanej owocami.
Gotowe pierożki (porcje po ok. 15) wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przykleiły się do garnka. Czekamy, aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze 4-5 minut. Podajemy polane śmietaną i posypane garścią jagód. Jeśli chcecie możecie posypać jeszcze odrobiną cukru.
Smacznego !!!
Z podanych proporcji wychodzi ok. 50 pierogów.
Super uwielbiam pierogi z jagodami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńChyba najwyższa pora, żeby zmusić się do lepienia takich pierogasów;)
OdpowiedzUsuńPolecam !!! Mi to zajęło troszkę więcej niż godzinkę, ale warto było się pomęczyć ;) Mniam :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)
OdpowiedzUsuńMarzą mi się :)
OdpowiedzUsuń