Składniki
- 2 blaty ciasta francuskiego
- 3 i 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- ok. 125g mąki zwykłej
- ok. 125g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 cukry wanilinowe
- 2 łyżeczki masła
- parę kropel aromatu śmietankowego
- cukier puder do posypania
Przepis
Ciasto (każde osobno) pieczemy wg przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 10-15 minut. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier i mleko (2,5 szklanki), masło oraz cukier wanilinowy musimy zagotować.
W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy obydwie mąki oraz żółtka i wlewamy na gotującą się mieszaninę. Gotujemy jak budyń (pamiętajcie, że masa musi być bardzo gęsta - powinna z trudem wylewać się z garnka, dlatego jeśli nie będzie wystarczająco "glutowata" można dodać więcej mąki wymieszanej z odrobiną mleka i zagotować).
Do ugotowanej masy dodajemy aromat i wylewamy (gorącą) na 1 z blatów ciasta francuskiego. Musimy ją równo rozprowadzić, a następnie przykryć drugim blatem ciasta. Tutaj uwaga ciasto francuskie kładziemy wypukłą stroną do masy, a płaską do góry.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Wybaczcie za małą ilość zdjęć, a w zasadzie ich brak ale przypomniałam sobie o ich zrobieniu jak ciasto było już gotowe. Obiecuję, że nadrobię to następnym razem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz