poniedziałek, 29 grudnia 2014

Kurczak po wietnamsku

Udało mi się znaleźć trochę czasu i zaprezentuję Wam jedno z moich ulubionych orientalnych dań, a mianowicie kurczaka po wietnamsku. Polecam je wszystkim przepadającym za ostrą i aromatyczną azjatycką kuchnią.



Składniki


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • ryż

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę. Następnie przygotowujemy przyprawę - wsypujemy paprykę słodką, ostrą oraz curry i mieszamy. Potem każdą z kostek kurczaka obtaczamy w tej "mieszance". Cebulę kroimy w słupki.


Na patelnię wlewamy wodę, wsypujemy cukier i ciągle mieszając przygotowujemy karmel (jeśli po chwili zrobi się zbyt gęsty możecie spokojnie dolać trochę wody, ważne jest żeby się nie przypalił).  Gdy już jest gotowy wrzucamy po jednym kawałku kurczaka i dokładnie go nim powlekamy. Następnie podlewamy mięso małą ilością gorącej wody, dodajemy olej i przyprawy - sól i pieprz oraz sos sojowy i dusimy.


W tym momencie możemy zacząć gotować ryż. Po ok. 7-8 minutach wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość dusimy pod przykryciem około 10 min od czasu do czasu mieszając. Na koniec gotujemy chwilę bez pokrywki, aby sos się zagęścił. Danie przeznaczone jest dla ok. 4 osób.

 

 Smacznego !


2 komentarze:

  1. Super przepis.
    Robiłam pierwszy raz kurczaka w takim stylu i wyszedł rewelacyjnie.
    Dodałam tylko sos ciemny zamiast jasnego, bo taki miałam w domu.
    Polecam i dziękuję za przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń