niedziela, 5 października 2014

Makaron penne z sosem bolognese

Prosty przepis na jedno z moich ulubionych dań włoskiej kuchni. Jeśli do tej pory używaliście sosów "ze słoika" to po spróbowaniu tego wykonanego własnoręcznie, już nigdy do nich nie powrócicie. Jest to potrawa dość czasochłonna jeśli chodzi o przygotowanie, ale myślę, że warto poświęcić trochę energii, żeby zjeść przepyszny, domowy sos boloński z makaronem i parmezanem.


Składniki
 
  • 800 g mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego (po 500 ml)
  • oliwa z oliwek
  • bazylia (starta i świeża)
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka 
  • 400 ml bulionu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • parmezan do posypania makaronu
  • 2 opakowania makaronu penne rigate

Przygotowanie

Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na grubym tarle. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dzielimy ząbek czosnku na pół , obsmażamy i wyjmujemy. Następnie wrzucamy cebulę chwilę smażymy i dodajemy startą na grubym tarle marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką, potem wrzucamy wcześniej obsmażony ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). 

Gdy warzywa zmiękną na patelnię wkładamy mięso mielone i znów dodajemy przyprawy (sól, pieprz) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy przez ok.10 minut.

Następnie podlewamy gorącym bulionem i pozostawiamy na 7 minut. Na koniec dodajemy przeciery pomidorowe, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę startej bazylii  i gotujemy ok. 15-20 minut do momentu, aż sos się zagęści. Makaron wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy al dente.

Danie można podać posypane parmezanem i udekorowane listkiem bazylii.




Z podanych składników wychodzi 8 porcji. Po podsmażeniu mięsa możecie przełożyć go do dużego garnka i tam podlać bulionem i przecierami, bo będzie to dużo wygodniejsze niż dalsze gotowanie na niewysokiej patelni.


Smacznego !



3 komentarze: