poniedziałek, 10 listopada 2014

Ciasto kokosowe z dżemem porzeczkowym

Witam po dłuższej nieobecności (niestety pochłonęły mnie studia i nauka :) Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na ciasto kokosowe z dżemem porzeczkowym. Robiłam je pierwszy raz w życiu i nie wiedziałam czy będzie zjadliwe ale wyszło przepyszne. Przynajmniej tak twierdzili Ci którzy próbowali :)





Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki  
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 bułki kajzerki (najlepiej żeby były jedno/dwudniowe)
  • 3 szklanki mleka
  • 200g wiórków kokosowych
  •  1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 1 kostka masła 82%
  • garść bułki tartej
  • 0,5 szklanki cukru 

Przepis :

Biszkopt

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy łyżkami cukier puder. Potem musimy zmniejszyć obroty i wrzucamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.






Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej brytfankę ( wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tylko na dnie) i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C przez 15-20 min. aż będzie rumiany (należy pamiętać aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie). Po upieczeniu odwracamy brytfankę do góry dnem i czekamy aż biszkopt ostygnie. Następnie wyciągamy ciasto wcześniej obkrajając boki. Teraz musimy przedzielić go na 2 w miarę równe części. Nie muszą być idealnie takie same, w razie czego można pokombinować i odciąć nadmiar ciasta z jednej strony i przełożyć tam gdzie go brakuje. W efekcie końcowym gdy nasz placek pokroimy na kawałki nic nie będzie widać :)

Masa:

Najpierw moczymy bułki w 1 i 1/2 szklanki mleka do momentu aż będą się prawie rozpadać. Następnie rozdrabniamy je widelcem.


  Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. 


Potem dodajemy rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe (100g). Gotujemy jeszcze 5 min ciągle mieszając. Masę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.





 Na koniec miksujemy masło i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej, aż uzyskamy konsystencję bez grudek.

Posypka:

Łyżkę masła roztapiamy na nagrzanej patelni. Wsypujemy łyżkę cukru i 100g wiórek kokosowych. Smażymy przez 2 -3 min. ciągle mieszając.


Układanie:

Warstwy układamy w kolejności :

1. 1/2 biszkopta
2. dżem porzeczkowy
3. masa kokosowa
4.1/2 biszkopta
5.dżem porzeczkowy
6. masa kokosowa
7. posypka



 Ciasto jest gotowe do schrupania po spędzeniu ok 4-5 godz w lodówce.

Efekt końcowy wyszedł tak :



 Smacznego !!!


 Uwagę mam tylko jedną lepiej zacząć od przygotowania masy bo potem nie trzeba będzie tracić czasu na czekanie, aż wystygnie. Wszystkim łakomczuchom życzę smacznego i udanego weekendu :) Obiecuję się sprężyć i już niedługo wrzucić kolejny przepis. Do usłyszenia !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz