Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 bułki kajzerki (najlepiej żeby były jedno/dwudniowe)
- 3 szklanki mleka
- 200g wiórków kokosowych
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 1 kostka masła 82%
- garść bułki tartej
- 0,5 szklanki cukru
Przepis :
Biszkopt
Ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej brytfankę ( wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tylko na dnie) i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C przez 15-20 min. aż będzie rumiany (należy pamiętać aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie). Po upieczeniu odwracamy brytfankę do góry dnem i czekamy aż biszkopt ostygnie. Następnie wyciągamy ciasto wcześniej obkrajając boki. Teraz musimy przedzielić go na 2 w miarę równe części. Nie muszą być idealnie takie same, w razie czego można pokombinować i odciąć nadmiar ciasta z jednej strony i przełożyć tam gdzie go brakuje. W efekcie końcowym gdy nasz placek pokroimy na kawałki nic nie będzie widać :)
Masa:
Najpierw moczymy bułki w 1 i 1/2 szklanki mleka do momentu aż będą się prawie rozpadać. Następnie rozdrabniamy je widelcem.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
Potem dodajemy rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe (100g). Gotujemy jeszcze 5 min ciągle mieszając. Masę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Na koniec miksujemy masło i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej, aż uzyskamy konsystencję bez grudek.
Posypka:
Łyżkę masła roztapiamy na nagrzanej patelni. Wsypujemy łyżkę cukru i 100g wiórek kokosowych. Smażymy przez 2 -3 min. ciągle mieszając.
Układanie:
Warstwy układamy w kolejności :
1. 1/2 biszkopta
2. dżem porzeczkowy
3. masa kokosowa
4.1/2 biszkopta
5.dżem porzeczkowy
6. masa kokosowa
7. posypka
Ciasto jest gotowe do schrupania po spędzeniu ok 4-5 godz w lodówce.
Efekt końcowy wyszedł tak :
Smacznego !!!
Uwagę mam tylko jedną lepiej zacząć od przygotowania masy bo potem nie trzeba będzie tracić czasu na czekanie, aż wystygnie. Wszystkim łakomczuchom życzę smacznego i udanego weekendu :) Obiecuję się sprężyć i już niedługo wrzucić kolejny przepis. Do usłyszenia !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz