sobota, 16 marca 2019

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami

Dziś pomysł na zapiekankę z łososiem i brokułami w roli głównej. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie bądź podczas spotkania ze znajomymi. Możecie przygotować ją nawet dzień wcześniej, a zapiec dopiero przed podaniem. Jest pyszna, aromatyczna i pięknie się prezentuje, a co najważniejsze znika z talerzy w zastraszającym tempie!



Składniki
  • 800 g ziemniaków 
  • 500 g filetu z łososia ze skórą
  • 1 brokuł 
  • 1 por
  • 300 g śmietany 36%
  • 150 g tartej mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
Dodatkowo
  • naczynie do zapiekania o wymiarach 29x21 cm lub 2 naczynia o wymiarach 17x14 cm jeśli planujecie romantyczną kolację we dwoje :)

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie myjemy. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Opłukujemy i wrzucamy na ok. 2-3 minuty do wrzącej lekko posolonej wody. Wyławiamy brokuła i do tej samej wody wrzucamy ziemniaki. Gotujemy je ok. 30-40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

Pora kroimy w krążki. Smażymy na oliwie do miękkości. W międzyczasie doprawiamy 1 płaską łyżeczką bazylii, solą i pieprzem. Gdy por będzie miękki zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Sos mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze niewielką ilością soli i pieprzu.

Odcinamy skórkę z łososia. Kroimy go na kawałki o wielkości ok. 4x2 cm. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy 2-3 minuty na łyżce oliwy. 

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy warstwy: ziemniaki (mogą lekko na siebie zachodzić), połowa sosu śmietanowo-porowego, kawałki łososia, druga część sosu, brokuły pomiędzy, które można włożyć kilka talarków ziemniaczanych. Całość posypujemy szczyptą bazylii i mozzarellą.

Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 st C przez 30 minut pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę i włączyć termoobieg. Dzięki temu zapiekanka lekko się zrumieni.


Smacznego !
  

3 komentarze: