Składniki
- 800 g ziemniaków
- 500 g filetu z łososia ze skórą
- 1 brokuł
- 1 por
- 300 g śmietany 36%
- 150 g tartej mozzarelli
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- naczynie do zapiekania o wymiarach 29x21 cm lub 2 naczynia o wymiarach 17x14 cm jeśli planujecie romantyczną kolację we dwoje :)
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Opłukujemy i wrzucamy na ok. 2-3 minuty do wrzącej lekko posolonej wody. Wyławiamy brokuła i do tej samej wody wrzucamy ziemniaki. Gotujemy je ok. 30-40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Pora kroimy w krążki. Smażymy na oliwie do miękkości. W międzyczasie doprawiamy 1 płaską łyżeczką bazylii, solą i pieprzem. Gdy por będzie miękki zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Sos mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze niewielką ilością soli i pieprzu.
Odcinamy skórkę z łososia. Kroimy go na kawałki o wielkości ok. 4x2 cm. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy 2-3 minuty na łyżce oliwy.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy warstwy: ziemniaki (mogą lekko na siebie zachodzić), połowa sosu śmietanowo-porowego, kawałki łososia, druga część sosu, brokuły pomiędzy, które można włożyć kilka talarków ziemniaczanych. Całość posypujemy szczyptą bazylii i mozzarellą.
Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 st C przez 30 minut pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę i włączyć termoobieg. Dzięki temu zapiekanka lekko się zrumieni.
Smacznego !
Pyszna i pięknie podana zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊
Usuń