Składniki
- 250 g mrożonych malin
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 15 ml zimnej wody
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- nasiona z 1 laski wanilii
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- parę listków mięty
- 2 słoiki o pojemności 330 ml
Przygotowanie
Maliny wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 5-8 minut z dodatkiem cukru wanilinowego (owoce mają się całkowicie rozpaść).
W tym czasie ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone z nasionami wanilii, a następnie dodajemy po łyżce ubitej śmietany cały czas miksując masę na niskich obrotach.
Maliny przecieramy przez sitko tak, aby otrzymać gładki sos. W zimnej wodzie zawieszamy mąkę ziemniaczaną. Sos podgrzewamy i dodajemy mąkę z wodą ciągle mieszając - dzięki temu sos stanie się gęstszy.
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy migdały przez ok. 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru.
Składniki układamy w słoiczkach w następującej kolejności:
- masa waniliowa
- sos malinowy
- masa waniliowa
- sos malinowy
- masa waniliowa
- prażone migdały
- listki mięty
Smacznego!
Super! Takie pyszności to my uwielbiamy, dzięki za przepis ; )
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie !!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńWspaniały deserek!
OdpowiedzUsuń