środa, 4 listopada 2020

Tagliatelle z pieczoną dynią i indykiem

Sezon jesienny w pełni, dlatego postanowiłam przygotować danie z królującą na straganach dynią w roli głównej. Przedstawiam Wam pierwszy z serii jesiennych przepisów. Pyszny makaron z kremowym sosem dyniowym, soczystym indykiem i szpinakiem z dodatkiem sera feta oraz orzechów z pewnością podbije serca i żołądki Waszych bliskich.

  

Składniki

  • ok. 500 g obranej dyni (1 mała dynia)
  • 400 g piersi z indyka
  • 200 g sera feta
  • 2 garście liści szpinaku
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • przyprawa do kurczaka pikantna
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie

Dynię kroimy w kawałki i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 45 minut. Upieczoną dynię blendujemy tworząc gładki mus.

Orzechy kroimy i prażymy na suchej rozgrzanej patelni.

Indyka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pikantną przyprawą do kurczaka, szczyptą soli oraz pieprzu i mieszamy z oliwą. Smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy indyk będzie gotowy przekładamy go do innego naczynia.

W tym momencie można zacząć gotować makaron.

Na patelnię wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mus z dyni. Doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dodajemy indyka i pokrojony w drobną kostkę ser feta. Podsmażamy ok. 3-4 minuty. Następnie wrzucamy posiekane liście szpinaku. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać niewielką ilość wody z makaronu. 

Danie podajemy posypane podprażonymi orzechami i świeżo mielonym pieprzem.


 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz