Składniki
- 700 g ziemniaków
- 270 g kiełbasy (śląskiej/podwawelskiej/głogowskiej)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 duże cebule
- 1 łyżka masła
- ćwierć selera
- 375 g pietruszki
- 400 g marchwi
- 330 g śmietany 12%
- 200 g sera żółtego
- 1 paczka ziół do sałatek
- pieprz
- sól/vegeta
- szczypta mielonego chili
- masło do posmarowania formy
- naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 21 x 29 cm
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości do miękkości (nie solimy wody!). Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej - będą łatwiejsze do pokrojenia. Gdy są już zimne kroimy je w grube talarki.
Pietruszkę, marchew oraz seler kroimy w plasterki, a cebulę w pióra.
Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Ma się usmażyć na złoto na własnym tłuszczu. Następnie na patelnię po kiełbasie wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości. Jeśli tłuszczu pozostałego po smażeniu kiełbasy będzie zbyt mało można dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Doprawiamy 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką ziół oraz 1/2 łyżeczki soli lub vegety.
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy selera, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy tak jak cebulę i dusimy do miękkości. Jeśli warzywa będą się przypalać można je podlać niewielką ilością wody.
Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy śmietanę, chili, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczyptę vegety oraz 2 płaskie łyżeczki ziół do sałatek. Wszystkie składniki mieszamy.
Warstwy
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Składniki układamy w kolejności:
- ziemniaki (doprawić ziołami, pieprzem i solą)
- cebula
- kiełbasa
- warzywa
- sos śmietanowo-serowy
- ziemniaki
- cebula
- kiełbasa
- warzywa
- sos śmietanowo-serowy
Z podanych składników wychodzi 6 dużych porcji.
Smacznego !
Pysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńMniam, mniam! :)
OdpowiedzUsuń