poniedziałek, 12 listopada 2018

Jabłecznik z pianką i kruszonką

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna szarlotka to polecam wypróbować przepis na jabłecznika w troszkę odmienionym wydaniu. Pyszne delikatne ciasto z dodatkiem jabłek, bezowej pianki i kruszonki zachwyci wszystkich domowników, a piękny zapach cynamonu długo będzie unosił się w całym domu.


Składniki

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 5 żółtek
Jabłka
  • 5 szarych renet (ok. 900 g )
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka cynamonu 
Pianka
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 160 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
  • garść bułki tartej
  • brytfanka 24 x 36 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem do momentu utworzenia kruszonki. Następnie dodajemy jajka oraz wymieszane cukry i zagniatamy ciasto. Jedną z części (1/3 ciasta) owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki, drugą (2/3 ciasta) owijamy folią i wkładamy do lodówki.

Jabłka

Renety obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy budyń, cukier oraz cynamon i dokładnie łączymy składniki.

Beza

Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru pudru, a na koniec mąkę ziemniaczaną.

Pieczenie

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki wałkujemy na prostokąt, który pokryje dno brytfanki. Ostrożnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy do brytfanki. Rozciągamy tak aby pokryło całe dno oraz boki do wysokości ok. 3 - 4 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 -15 minut do piekarnika.

Następnie podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą, nakładamy jabłka oraz bezę. Na wierzch trzemy ciasto z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.

Całość pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C (góra-dół). Wierzch ciasta powinien być rumiany.


Jeśli wolicie szarlotkę w tradycyjnym wydaniu przepis znajdziecie TUTAJ.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Teraz jest na nią najlepszy sezon! Piękna, tyle w niej smakowitych warstw :-)

    OdpowiedzUsuń