Składniki
- 100 g masła
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- ok. 2,8 kg miąższu z dyni
- ok. 1,5 l bulionu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 250 ml śmietanki do zup
- 7 łyżek startego parmezanu
- czarnuszka
- jogurt naturalny
- natka pietruszki
- grzanki
Przygotowanie
Cebulę i dynię kroimy w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę. Gdy będzie zeszklona dodajemy 3 pokrojone ząbki czosnku oraz dynię. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i rozmarynem. Następnie zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy ok. 30 minut. Bulion ma minimalnie przykrywać warzywa. Po tym czasie dodajemy śmietankę czekamy do zagotowania, a na koniec wrzucamy parmezan oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Zupę miksujemy na gładko za pomocą blendera, w malakserze bądź w urządzeniu typu thermomix. Podajemy z czarnuszką, łyżką jogurtu, posiekaną pietruszką i grzankami.
Z podanych składników wychodzi ok. 8-10 porcji zupy.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz