środa, 12 września 2018

Pikantna zupa dyniowa z ziołami i parmezanem

W przydomowym ogródku dojrzewają kolejne dynie, dlatego korzystając z obfitych plonów przedstawiam Wam przepis na aromatyczną i pożywną zupę dyniową. Pyszna kremowo-pikantna, rozgrzewająca propozycja dania na coraz chłodniejsze dni i wieczory.



Składniki
  • 100 g masła
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • ok. 2,8 kg miąższu z dyni
  • ok. 1,5 l bulionu 
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 250 ml śmietanki do zup
  • 7 łyżek startego parmezanu
Do dekoracji
  • czarnuszka
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • grzanki

Przygotowanie

Cebulę i dynię kroimy w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę. Gdy będzie zeszklona dodajemy 3 pokrojone ząbki czosnku oraz dynię. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i rozmarynem. Następnie zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy ok. 30 minut. Bulion ma minimalnie przykrywać warzywa. Po tym czasie dodajemy śmietankę czekamy do zagotowania, a na koniec wrzucamy parmezan oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

Zupę miksujemy na gładko za pomocą blendera, w malakserze bądź w urządzeniu typu thermomix. Podajemy z czarnuszką, łyżką jogurtu, posiekaną pietruszką i grzankami.

Z podanych składników wychodzi ok. 8-10 porcji zupy.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz