piątek, 6 lipca 2018

Koperkowa polędwica z dorsza z batatami

Lekki, dietetyczny obiad, idealny na upalne dni. Polędwica z dorsza w połączeniu z czosnkiem i koperkiem świetnie komponuje się ze słodkimi ziemniakami w pikantno-ziołowej odsłonie. Przygotowanie zajmuje tylko 30-35 minut, dlatego danie sprawdzi się u osób, które niekoniecznie lubią spędzać długie godziny w kuchni.



Składniki
  • 4 polędwice z dorsza
  • 4 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 posiekane ząbki czosnku 
  • 4 cienkie plastry masła
  • przyprawa do ryb
  • pieprz
  • sól
  • 1 duży lub 2 mniejsze bataty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy  z obu stron solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Przekładamy na folię aluminiową i każdą z polędwic posypujemy czosnkiem (1/2 ząbka) oraz 1 łyżeczką koperku. Na wierzchu kładziemy plaster masła. Całość zawijamy tak, aby górna część folii nie dotykała ryby i ziół  (dorsz będzie się ładniej prezentować po upieczeniu).

Batata obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w słupki. Wrzucamy do miski i przyprawiamy oliwą, rozmarynem, ostrą papryką oraz 1/2 łyżeczki soli. Całość mieszamy tak, aby każda "frytka" była pokryta przyprawami.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C (góra-dół). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bataty. Powinny znajdować się w niewielkich odstępach. Wkładamy do piekarnika. Po 5 minutach dokładamy ryby i pieczemy jeszcze 20 minut. Na 2 ostatnie minuty możecie włączyć funkcję termoobieg dzięki temu frytki ładnie się zrumienią.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 duże porcje (takie jak na zdjęciu). Rybę przygotowaną w taki sposób możecie również upiec na grillu.


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz