wtorek, 10 lipca 2018

Spaghetti z brokułami w sosie serowym

Pyszne, aromatyczne, sycące danie makaronowe. Nie jest to obiad dietetyczny, ale pięknie prezentuje się na stole i zachwyca wyrazistym smakiem. Jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 30-35 minut.


Składniki
  • 500 g makaronu typu spaghetti
  • 1 brokuł
  • 60 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 420 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 szczypty pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 60 g parmezanu

Przygotowanie

Brokuła kroimy na mniejsze różyczki, myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku na maksymalnie 5 minut. Po tym czasie odcedzamy.

Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę  i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki. Ciągle mieszając wlewamy porcjami mleko, a następnie dodajemy żółtka. W ten sposób uzyskamy gładki, aksamitny sos.  Doprawiamy 2 szczyptami soli, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy starty na tarce o małych oczkach parmezan i dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści.

Do sosu wrzucamy gorący makaron i mieszamy. Jeśli uznacie, że sos jest za gęsty można do niego dodać 2-3 łyżki wody z makaronu.

Makaron podajemy z wcześniej ugotowanym brokułem. Jeśli lubicie mocno serowy smak danie można dodatkowo posypać parmezanem. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz