Składniki
- 500 g makaronu typu spaghetti
- 1 brokuł
- 60 g masła
- 2 łyżki mąki
- 420 ml mleka
- 4 żółtka
- 2 szczypty pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 60 g parmezanu
Przygotowanie
Brokuła kroimy na mniejsze różyczki, myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku na maksymalnie 5 minut. Po tym czasie odcedzamy.
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki. Ciągle mieszając wlewamy porcjami mleko, a następnie dodajemy żółtka. W ten sposób uzyskamy gładki, aksamitny sos. Doprawiamy 2 szczyptami soli, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy starty na tarce o małych oczkach parmezan i dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści.
Do sosu wrzucamy gorący makaron i mieszamy. Jeśli uznacie, że sos jest za gęsty można do niego dodać 2-3 łyżki wody z makaronu.
Makaron podajemy z wcześniej ugotowanym brokułem. Jeśli lubicie mocno serowy smak danie można dodatkowo posypać parmezanem. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz