sobota, 12 maja 2018

Sałatka z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Przepis na prostą, pyszną,  zdrową sałatkę, którą możecie zapakować do pudełka i zjeść w pracy czy w szkole. Świetnie sprawdzi się również w roli przekąski imprezowej czy jako dodatek na grilla.



Składniki
  • 50 g prażonej kaszy gryczanej (1/2 torebki)
  • 1 ogórek gruntowy 
  • 2-3 kawałki suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki zalewy z suszonych pomidorów
  • 60 g sera feta
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
Przygotowanie

Kaszę płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu (ok. 15 minut w osolonej wodzie). Studzimy. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Pomidory oraz ser feta kroimy w kostkę. Kaszę mieszamy z warzywami, serem i zalewą. Wierzch posypujemy pietruszką. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.

Z podanych składników wychodzi 1 duża porcja sałatki (taka jak na zdjęciu).


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz