poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Tort straciatella z malinami

Pyszny deser z malinami, masą śmietankową i czekoladą. To idealne połączenie z pewnością skradnie serca i podniebienia Waszych najbliższych. Idealny na wszelkiego rodzaju imprezy - urodziny, imieniny czy spotkania ze znajomymi.


Składniki

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masy
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30 % 
  • 1 śmietanfix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60 g czekolady deserowej
  • 1 galaretka malinowa
  • ok. 250-300 g mrożonych malin
Dekoracja
  • 90 g czekolady deserowej
  • 100 g świeżych malin
  • kilka listków mięty

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru. Zmniejszamy obroty dodajemy po 1 żółtku, a na koniec przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 30 minut. Jeśli nie jesteście pewni czy ciasto się upiekło można wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli jest suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe. Studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty.

Masy

Śmietanę ubijamy z 1 płaską łyżką cukru pudru i śmietanfixem. Serek mascarpone miksujemy z resztą cukru. Czekoladę siekamy. Do serka mascarpone dodajemy pół ubitej śmietany i czekoladę, a następnie delikatnie mieszamy.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Gdy ostygnie dodajemy mrożone maliny i energicznie mieszamy.

Składanie

Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę straciatella, przykrywamy drugim blatem, wykładamy galaretkę z malinami i zakrywamy 3 blatem ciasta.

Czekoladę siekamy. Boki i wierzch ciasta pokrywamy cienką warstwą bitej śmietany, a wierzch posypujemy dodatkowo kawałkami czekolady. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.



Smacznego !




5 komentarzy:

  1. Narobiliście mi smaka na taki tort ;) Mąż ma za 2 tygodnie urodziny to skorzystam chętnie z przepisu. W zamrażarce mam guseppe czekoladową to tym się dzisiaj pocieszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada w każdej postaci zawsze się sprawdza ;)

      Usuń
  2. Torcik jak z cukierni aż mam smaka na taki torcik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ! Znika ze stołu w ekspresowym tempie :)

      Usuń