Składniki
- 2 bakłażany
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1/2 dużej cebuli
- 500 g mielonej szynki wieprzowej
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 kostka warzywna
- 1 łyżeczka bazylii
- 70 g startego parmezanu
Przygotowanie
Bakłażany myjemy i kroimy w plastry. Każdy z nich posypujemy niewielką ilością soli i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie przepłukujemy je wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie będzie gorzki. Rozgrzewamy patelnię, a każdy z plastrów skrapiamy oliwą. Tak przygotowane warzywa wykładamy partiami na patelnię i grillujemy z obu stron. Następnie odstawiamy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy zielem angielskim, solą (1/2 łyżeczki) oraz pieprzem (1/2 łyżeczki). Gdy nie będzie już widać surowych kawałków mięsa zalewamy je pomidorami i doprawiamy bazylią oraz rozdrobnioną kostką warzywną. Gotujemy jeszcze przez chwilę tak aby sos się zagęścił. Na koniec próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem w razie potrzeby.
Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę plastrów z bakłażana doprawiamy pieprzem oraz solą (po szczypcie), zalewamy sosem, przykrywamy kolejną warstwą warzyw i znów je doprawiamy. Całość posypujemy parmezanem. Zapiekankę przykrytą folią wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25-30 minut.
Jeśli chcecie można podwoić ilość składników, wtedy zapiekanka wyjdzie wyższa i bardziej syta.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz