poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Pyszna zapiekanka z pięknie wyglądającym bakłażanem, który idealnie komponuje się z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i parmezanem. Idealna na wiosenne obiady.


Składniki
  • 2 bakłażany
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 dużej cebuli
  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 kostka warzywna
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 70 g startego parmezanu

Przygotowanie

Bakłażany myjemy i kroimy w plastry. Każdy z nich posypujemy niewielką ilością soli i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie przepłukujemy je wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie będzie gorzki. Rozgrzewamy patelnię, a każdy z plastrów skrapiamy oliwą. Tak przygotowane warzywa wykładamy partiami na patelnię i grillujemy z obu stron. Następnie odstawiamy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy zielem angielskim, solą (1/2 łyżeczki) oraz pieprzem (1/2 łyżeczki). Gdy nie będzie już widać surowych kawałków mięsa zalewamy je pomidorami i doprawiamy bazylią oraz rozdrobnioną kostką warzywną. Gotujemy jeszcze przez chwilę tak aby sos się zagęścił. Na koniec próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem w razie potrzeby.

Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę plastrów z bakłażana doprawiamy pieprzem oraz solą (po szczypcie), zalewamy sosem, przykrywamy kolejną warstwą warzyw i znów je doprawiamy. Całość posypujemy parmezanem. Zapiekankę przykrytą folią wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 25-30 minut.

Jeśli chcecie można podwoić ilość składników, wtedy zapiekanka wyjdzie wyższa i bardziej syta.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz