Pomysł na prosty, smaczny obiad. Soczysty kurczak i warzywa korzeniowe świetnie smakują i pięknie się prezentują. Osobiście nigdy nie przepadałam za takimi daniami, wydawały mi się mdłe i kojarzyły się z obiadami szpitalnymi, ale to wyjątkowo przypadło mi do gustu i zagościło na stałe w domowym menu.
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 dużych marchewek
- 3 duże pietruszki
- 1 cebula
- vegeta
- sól
- pieprz
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 50 g masła
Przygotowanie
Kurczaka przygotowujemy usuwając tłuszcz. Następnie każdą pierś dzielimy na równe części. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Warzywa obieramy ze skórki. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarle o dużych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka układamy na dnie naczynia żaroodpornego i zalewamy wodą.
Następnie układamy warstwami marchewkę wymieszaną z pietruszką na zmianę z cebulą. Każdą z warstw posypujemy pieprzem i vegetą.
Na wierzchu kładziemy masło pokrojone w plasterki. Całość pieczemy pod przykryciem w 180 st. C przez 1,5 -2 godziny.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz