sobota, 17 marca 2018

Pieczony kurczak z warzywami

Pomysł na prosty, smaczny obiad. Soczysty kurczak i warzywa korzeniowe świetnie smakują i pięknie się prezentują. Osobiście nigdy nie przepadałam za takimi daniami, wydawały mi się mdłe i kojarzyły się z obiadami szpitalnymi, ale to wyjątkowo przypadło mi do gustu i zagościło na stałe w domowym menu.


Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5 dużych marchewek
  • 3 duże pietruszki
  • 1 cebula
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 50 g masła

Przygotowanie

Kurczaka przygotowujemy usuwając tłuszcz. Następnie każdą pierś dzielimy na  równe części. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.

Warzywa obieramy ze skórki. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarle o dużych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka układamy na dnie naczynia żaroodpornego i zalewamy wodą.

Następnie układamy warstwami marchewkę wymieszaną z pietruszką na zmianę z cebulą. Każdą z warstw posypujemy pieprzem i vegetą.

Na wierzchu kładziemy masło pokrojone w plasterki. Całość pieczemy pod przykryciem w 180 st. C przez 1,5 -2 godziny.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz