Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 1 kopiata łyżeczka cynamonu
- 2 kopiate łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 150 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżeczki miodu
- mąka do podsypywania ciasta
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Mieszankę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy cukier oraz masło. Całość siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy jajko oraz miód i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy 2 kule, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy pierwszą porcję ciasta, wałkujemy na grubość 2-3 mm ciągle podsypując mąką i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C przez 12 minut (powinny być lekko rumiane na brzegach). Po wyjęciu pozostawiamy do ostudzenia. Te same czynności powtarzamy z kolejną porcją ciasta.
Ciasteczka można udekorować lukrem, koralikami lub kolorowymi pisakami do ciast. Jeśli chcecie je powiesić na choince przy wykrawaniu zróbcie w każdym małą dziurkę np. za pomocą słomki do picia. Z podanych składników wychodzi ok. 40 ciastek o śr. 9 mm.
Smacznego !
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń