czwartek, 21 grudnia 2017

Ciasteczka korzenne

Święta nie mogą się odbyć bez pieczenia przeróżnych ciast, ciasteczek czy tortów. Z wszystkich wypieków szczególnie lubię ciastka korzenne, które przygotowuje się dość prosto, a podczas pieczenia w całym domu unoszą się przepiękne zapachy cynamonu i innych przypraw korzennych. Ciasteczka można podarować bliskim w prezencie lub zrobić z nich jadalne ozdoby na choinkę.



Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżeczka cynamonu
  • 2 kopiate łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu
Dodatkowo
  • mąka do podsypywania ciasta

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Mieszankę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy cukier oraz masło. Całość siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy jajko oraz miód i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy 2 kule, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po tym czasie wyciągamy pierwszą porcję ciasta, wałkujemy na grubość 2-3 mm ciągle podsypując mąką i wykrawamy ciasteczka.  Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w  temp. 180 st. C przez 12 minut (powinny być lekko rumiane na brzegach). Po wyjęciu pozostawiamy do ostudzenia. Te same czynności powtarzamy z kolejną porcją ciasta.

Ciasteczka można udekorować lukrem, koralikami lub kolorowymi pisakami do ciast. Jeśli chcecie je powiesić na choince przy wykrawaniu zróbcie w każdym małą dziurkę np. za pomocą słomki do picia. Z podanych składników wychodzi ok. 40 ciastek o śr. 9 mm.


Smacznego !

1 komentarz: