czwartek, 27 lipca 2017

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Korzystając z dobrodziejstw ogródka Babci, który obfituje we wszelkie plony postanowiłam podzielić się przepisem na proste, tradycyjne, letnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście możecie użyć innych owoców np. moreli, jabłek czy śliwek w zależności od pory roku. Plusem tego przepisu jest fakt, że ciasta nie trzeba zarabiać, przez co zaoszczędzicie trochę czasu.




Składniki

Ciasto
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki tortowej
  •  1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo
  • ok. 300 g obranego rabarbaru

Przygotowanie

Do miski wsypujemy kolejno : rozkruszone drożdże, cukry,rozbełtane jajka, olej, mleko oraz przesianą mąkę z solą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.

Po tym czasie mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki na kruszonkę zagniatamy. Na cieście układamy pokrojone owoce, posypujemy kruszonką i  wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut w temp. 180 st. C. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz