poniedziałek, 17 lipca 2017

Sok z aronii

Pyszny sok, który zawsze warto mieć w swojej spiżarni. Aronia zawiera duże ilości antyoksydantów, poprawia odporność i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. W trakcie chłodnych jesienno-zimowych wieczorów sok z aronii idealnie sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty.



Składniki
  • 1,5 kg aronii
  • 500 ml wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

Owoce miksujemy razem z wodą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy w temperaturze ok. 80 st. C przez 15-20 minut.

Sok cedzimy przez sitko o małych oczkach i nalewamy do słoików. Dokładnie zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 20 minut w garnku wypełnionym do 3-4 cm wodą.

Po tym czasie wyciągamy je i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji pozostawiamy na noc. Na drugi dzień soki są gotowe do schowania na zimę lub do wypicia. Z podanych składników wychodzi ok. 2 l soku.



Smacznego !

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis! Trzeba go koniecznie wykorzystać. A żeby bardziej wzmocnić się witaminą C polecana jest też dzika róża, bo ma jej nawet więcej niż aronia czy acerola. Ja biorę taka w kapsułkach kiedy nie mogę zadbać o tego typu soki czy po prostu owoce ;)

    OdpowiedzUsuń