Składniki
- 1,5 kg aronii
- 500 ml wody
- 1 kg cukru
Przygotowanie
Owoce miksujemy razem z wodą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy w temperaturze ok. 80 st. C przez 15-20 minut.
Sok cedzimy przez sitko o małych oczkach i nalewamy do słoików. Dokładnie zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 20 minut w garnku wypełnionym do 3-4 cm wodą.
Po tym czasie wyciągamy je i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji pozostawiamy na noc. Na drugi dzień soki są gotowe do schowania na zimę lub do wypicia. Z podanych składników wychodzi ok. 2 l soku.
Smacznego !
Bardzo fajny przepis! Trzeba go koniecznie wykorzystać. A żeby bardziej wzmocnić się witaminą C polecana jest też dzika róża, bo ma jej nawet więcej niż aronia czy acerola. Ja biorę taka w kapsułkach kiedy nie mogę zadbać o tego typu soki czy po prostu owoce ;)
OdpowiedzUsuń