wtorek, 18 kwietnia 2017

Risotto z ziołowym kurczakiem i pieczarkami

Danie dla cierpliwych kucharzy. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu i jest dość monotonne. Warto jednak pomęczyć się przy mieszaniu ryżu, gdyż efekty końcowe są wyśmienite. Taki obiad szczególnie polecam miłośnikom parmezanu, którego można użyć w dowolnych ilościach.


Składniki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 200 g pieczarek
  • 1 mały por
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 szczypta vegety
  • 180 g ryżu do risotto (arborio)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki parmezanu 
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki i pora w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy kurczaka, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i vegetą. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pieczarki i pora. Na sam koniec doprawiamy resztą pieprzu i soli.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Podsmażamy, aż ryż stanie się szklisty. Następnie dolewamy bulion w małych porcjach. Kolejną część bulionu można wlać dopiero, gdy ryż "wypije" poprzednią. Ważne jest żeby mieszać ryż co 1-2 minuty. Cała czynność zajmie Wam trochę czasu, więc musicie uzbroić się w cierpliwość.

Na koniec, gdy ryż będzie gotowy dodajemy podgrzane dodatki (kurczaka, pieczarki oraz pora), 1 łyżkę masła oraz 2 łyżki parmezanu i dokładnie mieszamy całość.

Gotowe risotto wykładamy na talerz i posypujemy 1 łyżką parmezanu oraz szczypiorkiem. Z podanego przepisu wychodzą 2 duże porcje.




Smacznego !

1 komentarz:

  1. Uwielbiam risotto z pieczarkami, z dodatkiem kurczaka jest na pewno pyszne i bardziej sycące. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2017 :)

    OdpowiedzUsuń