piątek, 27 stycznia 2017

Waniliowy deser ryżowy z owocami

Pomysł na kolejny nietypowy deser, tym razem z wykorzystaniem ryżu. Jest obłędnie waniliowy, a kwaskowaty sos owocowy świetnie komponuje się z jego słodkim smakiem. Przepis jest prosty i szybki, więc każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.



Składniki
  • 100 g ryżu
  • 200 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mascarpone
  • 100 g truskawek
  • 40 g banana
  • 2 łyżki soku malinowego
  • kilka borówek amerykańskich
  • 2 listki mięty

Przygotowanie

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Odcedzamy i zalewamy mlekiem. Wanilię przecinamy wzdłuż, a następnie wyciągamy miąższ. Do mleka dodajemy cukier, laskę wanilii oraz miąższ.

Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Na koniec wrzucamy serek mascarpone i mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut, aby ryż wchłonął mleko.

Truskawki miksujemy z bananem i sokiem.

Nakładamy ryż do pojemniczków, polewamy sosem, a następnie dekorujemy borówkami i miętą. Deser można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Z podanych składników przygotujecie 2 duże porcje.


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam ryzu na słodko! Uwielbiam go, szczególnie z kokosem i mango :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Na pewno spróbuję :)

      Usuń