niedziela, 5 czerwca 2016

Pełnoziarniste naleśniki z twarogiem bananowym i musem truskawkowym

Sezon truskawkowy trwa, dlatego staram się codziennie przygotować coś z ich udziałem. Dzisiaj padło na naleśniki. Zostały przyrządzone w trochę odchudzonej wersji z mąką pełnoziarnistą i nadzieniem bez dodatku cukru. Zachęcam do wypróbowania przepisu.


Składniki

Ciasto
  • 0,5 l mleka
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżki miodu
Nadzienie
  • 400 g chudego twarogu
  • 2 banany
  • garść jagód goji
  • 16 truskawek pokrojonych w ćwiartki
Mus truskawkowy
  • 250 g truskawek
  • 1/2 łyżki miodu
 Dodatkowo kilka owoców  do dekoracji.

Przygotowanie

Ciasto

Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę ciągle mieszając. Na koniec wlewamy miód oraz olej i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie smażymy na naleśnikarce lub jeśli nie macie na patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Nadzienie 

Twaróg rozgniatamy widelcem z bananami. Gdy masa będzie jednolita dodajemy jagody goji i mieszamy.

Mus truskawkowy

Truskawki miksujemy z miodem na gładko.


Na pół naleśnika nakładamy farsz, posypujemy truskawkami i składamy w trójkąt. Podajemy z owocami, polane sosem i posypane cukrem pudrem (jeśli nie jesteście na diecie). Z podanej ilości składników wychodzi 8-9 dużych naleśników.

 Smacznego !

2 komentarze: