czwartek, 28 stycznia 2016

Ryż basmati z kuleczkami z indyka

Hej :) Jeśli macie dużą rodzinę i lubicie dania, które nie wymagają dużej ilości pracy i godzin spędzonych w kuchni, a jednocześnie są bardzo smaczne to myślę że ten obiad przypadnie Wam do gustu. Z podanych składników wychodzi nawet 10 porcji. Za przepis dziękuję świetnej kucharce Pani Grażce, która jest autorką tego dania :)


Składniki
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 3 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 5 szklanek wody
  • 0,5 kostki rozpuszczonej margaryny
  • 3 łyżki ketchupu 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wegety
  • 1 kostka rosołowa
  • 900g piersi z indyka
  • 1 namoczona bułka
  • 1 jajko
  • pieprz 
  • sól
  • maggi
  • szczypta ostrej papryki
Przygotowanie

Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Ryż wrzucamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z warzywami. Dodajemy ketchup, cukier, wegetę, rozkruszoną kostkę rosołową, margarynę oraz wodę i całość mieszamy.


Mięso mielimy. Następnie dodajemy bułkę, jajko oraz przyprawy i wyrabiamy jak ciasto. Potem formujemy kuleczki z mięsa. Polecam wcześniej namoczyć ręce w zimnej wodzie - mięso nie będzie się kleiło do rąk.
Klopsiki układamy na ryżu, posypujemy ostrą papryką i zamykamy naczynie.


Całość pieczemy w 220st. C przez ok. 1 godzinę.


 Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Mama Grażka wie co dobre! :)
    Nowa oprawa bloga- bajka! *.*

    OdpowiedzUsuń