Składniki
- 2 szklanki ryżu basmati
- 3 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 5 szklanek wody
- 0,5 kostki rozpuszczone masła
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wegety
- 1 kostka rosołowa
- 900g piersi z indyka
- 1 namoczona bułka
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- maggi
- szczypta ostrej papryki
Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Ryż wrzucamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z warzywami. Dodajemy ketchup, cukier, wegetę, rozkruszoną kostkę rosołową, masło oraz wodę i całość mieszamy.
Mięso mielimy. Następnie dodajemy bułkę, jajko oraz przyprawy i wyrabiamy jak ciasto. Potem formujemy kuleczki z mięsa. Polecam wcześniej namoczyć ręce w zimnej wodzie - mięso nie będzie się kleiło do rąk.
Klopsiki układamy na ryżu, posypujemy ostrą papryką i zamykamy naczynie.
Całość pieczemy w 220st. C przez ok. 1 godzinę.
Smacznego !!!
Mama Grażka wie co dobre! :)
OdpowiedzUsuńNowa oprawa bloga- bajka! *.*