piątek, 27 listopada 2015

Klopsiki wołowe z sezamem i sosem chili

Hej :) Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne wołowe kuleczki na ostro. Świetnie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej. Zachęcam również do przygotowania sałatki z papryczkami chili i zielonym ogórkiem, która będzie zdrowym, kolorowym dodatkiem do klopsików.



Składniki
  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 3 papryczki chili
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 zielony ogórek
  • 1/4 sałaty lodowej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • pieprz 
  • sól
  • słodki sos chili
  • ryż
Przygotowanie

Cebulę i 2 papryczki chili kroimy w kostkę. Mięso umieszczamy w misce dodajemy pokrojoną cebulę, chili, 1,5 łyżki sezamu, 2 łyżeczki trawy cytrynowej, starty na tarce imbir, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól oraz pieprz i wszytko dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i wyrabiamy. Formujemy kuleczki i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 20-25 minut.

W tym czasie przygotowujemy sałatkę oraz wstawiamy ryż do gotowania. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy pod skosem w plasterki, a sałatę lodową drobno siekamy. Chili kroimy w krążki. Warzywa układamy na talerzach,  polewamy sosem sojowym i posypujemy trawą cytrynową, pieprzem, solą oraz sezamem. Na koniec dekorujemy kolendrą.

 
Kuleczki podajemy ułożone na sosie chili posypane sezamem z ryżem i sałatką.


Smacznego !!!

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 25 kuleczek. Danie przeznaczone jest dla 4 osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz