- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- przyprawa do mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pęczek świeżego koperku
- 1 kostka rosołowa warzywna
- 1 l gorącej wody
- 2 małe śmietany 30%
- 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej)
- pieprz
- sól
- vegeta
- ostra papryka
- 3 łyżki masła klarowanego
Cebulę kroimy w kostkę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Połowę smażymy na maśle klarowanym (1 łyżka) tak aby się zeszkliła. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do garnka wkładamy 2 łyżki masła klarowanego i podsmażamy na nim cebulkę. Potem wkładamy pulpety i obsmażamy je z każdej strony po 3 minuty.
Pulpety zalewamy bulionem, dodajemy posiekany koperek i dusimy przez 45 min od czasu do czasu mieszając i przewracając pulpety. Oczywiście musimy doprawić wywar - w tym celu używamy pieprzu, vegety (niewielkiej ilości) oraz pół łyżeczki ostrej papryki.
Teraz czas na przygotowanie mieszanki śmietany i mąki ziemniaczanej. Musi ona być jednolita bez żadnych grudek dlatego bardzo dokładnie łączymy składniki za pomocą trzepaczki. Po 45 minutach wlewamy mieszankę do wywaru z pulpetami. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki ostrej musztardy.
Całość gotujemy jeszcze przez 10 -15 minut. Gotowe.
Końcowy efekt :
Smacznego !!!
Jak widać na zdjęciu pulpety możecie podawać z kaszą. Polecam również połączenie z kluskami śląskimi i buraczkami. Z tej ilości składników wyszło 10 średnich klopsików. Dziękuję za odwiedzenie bloga. Podzielcie się wrażeniami smakowymi po wykorzystaniu przepisu. Do zobaczenia :)
Tradycyjne pulpety w nowym sosie :)
OdpowiedzUsuń