Dziś na blogu w roli głównej naleśniki, chyba najbardziej uniwersalne znane mi danie. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, obiad czy kolację. Nieważne czy w wersji na słodko czy słono zawsze smakują wyśmienicie. Naleśniki w syropie pomarańczowym to zdecydowanie jeden z najsłodszych ale i najsmaczniejszych deserów jakie miałam okazję spróbować. Mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu. A może przygotujecie je na walentynkowe śniadanie dla Waszej drugiej połówki? Z niecierpliwością czekam na opinie i komentarze.
Składniki
Naleśniki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- ok. 130 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
Sos
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 60 g masła
- ok. 200 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (ok. 2 pomarańcze)
- sok z połówki cytryny
- 1 pomarańcza
- ok. 30 ml likieru z gorzkich pomarańczy (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1 łyżka płatków migdałowych
- parę listków mięty
Przygotowanie
Naleśniki
Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy po łyżce przesianej mąki i wlewamy olej cienkim strumieniem ciągle mieszając. Naleśniki smażymy na naleśnikarce lub patelni z nieprzywierającą powłoką.
Sos
Pomarańczę parzymy i ścieramy skórkę. Z miąższu wycinamy małe kawałki bez błonek (filety), które potem wrzucimy do sosu. Cukier wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy masło i energicznie mieszamy (mogą pojawić się grudki, które na kolejnym etapie się rozpuszczą). Wrzucamy skórkę pomarańczową i dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny.
Naleśniki składamy w trójkąty, wykładamy na patelnię, maczamy z obu stron w sosie i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Sos powinien się zagęścić. Na koniec zwiększamy moc kuchenki, wlewamy alkohol i ostrożnie podpalamy (nie trzymajcie głowy nad patelnią!). Jeśli podajecie deser dzieciom lub nie chcecie używać alkoholu ten krok pomińcie. Po wyjęciu naleśników na talerz na patelnię wrzucamy kawałki pomarańczy i podsmażamy je obtaczając owoce w sosie.
Deser podajemy z kawałkami pomarańczy, płatkami migdałów oraz listkami mięty. Z podanej ilości składników przygotujecie 6 naleśników (2-3 porcje). Na patelnię z sosem wykładajcie na raz max. 3-4 naleśniki.
Smacznego!
Przepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń