poniedziałek, 8 lutego 2021

Francuskie naleśniki z pomarańczami a' la Suzette

Dziś na blogu w roli głównej naleśniki, chyba najbardziej uniwersalne znane mi danie. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, obiad czy kolację. Nieważne czy w wersji na słodko czy słono zawsze smakują wyśmienicie. Naleśniki w syropie pomarańczowym to zdecydowanie jeden z najsłodszych ale i najsmaczniejszych deserów jakie miałam okazję spróbować. Mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu. A może przygotujecie je na walentynkowe śniadanie dla Waszej drugiej połówki? Z niecierpliwością czekam na opinie i komentarze.


Składniki  

Naleśniki

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • ok. 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju

Sos

  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g masła 
  • ok. 200 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (ok. 2 pomarańcze)
  • sok z połówki cytryny 
  • 1 pomarańcza
  • ok. 30 ml likieru z gorzkich pomarańczy (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • parę listków mięty

 

Przygotowanie

Naleśniki

Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy po łyżce przesianej mąki i wlewamy olej cienkim strumieniem ciągle mieszając. Naleśniki smażymy na naleśnikarce lub patelni z nieprzywierającą powłoką.

Sos 

Pomarańczę parzymy i ścieramy skórkę. Z miąższu wycinamy małe kawałki bez błonek (filety), które potem wrzucimy do sosu. Cukier wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy masło i energicznie mieszamy (mogą pojawić się grudki, które na kolejnym etapie się rozpuszczą). Wrzucamy skórkę pomarańczową i dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny.

Naleśniki składamy w trójkąty, wykładamy na patelnię, maczamy z obu stron w sosie i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Sos powinien się zagęścić. Na koniec zwiększamy moc kuchenki, wlewamy alkohol i ostrożnie podpalamy (nie trzymajcie głowy nad patelnią!). Jeśli podajecie deser dzieciom lub nie chcecie używać alkoholu ten krok pomińcie. Po wyjęciu naleśników na talerz na patelnię wrzucamy kawałki pomarańczy i podsmażamy je obtaczając owoce w sosie.

Deser podajemy z kawałkami pomarańczy, płatkami migdałów oraz listkami mięty. Z podanej ilości składników przygotujecie 6 naleśników (2-3 porcje). Na patelnię z sosem wykładajcie na raz max. 3-4 naleśniki.

Smacznego!

 


1 komentarz: