Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka powideł jabłkowych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dolewamy do niej mleko, dodajemy jajko, cukier oraz powidła. Następnie dosypujemy suche składniki i dokładnie ze sobą miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ja używam do tego thermomixa, ale myślę, że mikser też da radę.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-55 minut. Po wyjęciu wbijamy wykałaczkę. Jeśli jest sucha oznacza to, że ciasto jest gotowe.
Ja najbardziej lubię murzynka w klasycznym wydaniu, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niego różnego rodzaju bakalii lub polać go polewą czekoladową.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz