poniedziałek, 12 lutego 2018

Murzynek

Pyszne, puszyste, proste ciasto z dodatkiem kakaa i powideł jabłkowych. Przygotowanie trwa kilka minut, dlatego sprawdzi się idealnie w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Przepis wygrzebany ze starego zeszytu babci i wielokrotnie wypróbowany. Polecam !



Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka powideł jabłkowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie 

Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dolewamy do niej mleko, dodajemy jajko, cukier oraz powidła. Następnie dosypujemy suche składniki i dokładnie ze sobą miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Ja używam do tego thermomixa, ale myślę, że mikser też da radę.

Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-55 minut. Po wyjęciu wbijamy wykałaczkę. Jeśli jest sucha oznacza to, że ciasto jest gotowe.

Ja najbardziej lubię murzynka w klasycznym wydaniu, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niego różnego rodzaju bakalii lub polać go polewą czekoladową.



 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz