czwartek, 18 stycznia 2018

Naleśniki po chłopsku

Dziś przepis na naleśniki  w trochę innym, słonym wydaniu. Są idealną alternatywą dla miłośników pierogów ruskich, ze względu na użyty farsz. W dodatku przygotowanie nie zajmuje pół dnia jak w przypadku pierogów, także przepis z pewnością przypadnie do gustu zabieganym Paniom domu i tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.


Składniki

Ciasto 
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • ok. 120 g mąki
  • 1 łyżka oleju
 Farsz
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże ziemniaki (ugotowane dzień wcześniej w osolonej wodzie)
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki vegety
  • garść bułki tartej

Przygotowanie

Ciasto

Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy po łyżce mąki i wlewamy olej cienkim strumieniem ciągle mieszając. Naleśniki smażymy na naleśnikarce lub patelni z nieprzywierającą powłoką.

Farsz

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia na oliwie. Ziemniaki ubijamy, mieszamy z twarogiem i ostudzoną cebulą. Doprawiamy pieprzem i vegetą. Jeśli nie przepadacie za ostrymi daniami dodajcie mniej pieprzu. Na koniec wrzucamy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

Składanie 

Na każdy placek nakładamy farsz i składamy - najpierw dwa dłuższe boki do środka potem dwa krótsze. Tak przygotowane naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 15 minut. Najlepiej przykryć je folią aluminiową, aby nie wyschły z wierzchu.

Naleśniki można podać z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, zapiec z serem żółtym lub polać sosem np. pieczarkowym. Z podanych składników wychodzi 5 naprawdę dużych naleśników.


Smacznego !

15 komentarzy:

  1. smakowity ten farsz :) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kuszący przepis i na pewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. takie..... pierogi dla leniwych....

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się pięknie :) Mam nadzieję, że smakują co najmniej tak dobrze, jak wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesli przykryjesz naleśniki od razu serem to nie wyschną bo folia aluminium jest beeeee

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, ale jeśli ktoś nie chce posypać naleśników serem to w trakcie podgrzewania w piekarniku staną się suche z wierzchu. Zamiast folii można użyć naczynia z przykrywką lecz nie każdy takie posiada :)

      Usuń
  6. Wszystko ok. Wygląda smakowicie i pewnie takie jest :) Mam tylko takie techniczne/geometryczne pytanie: od kiedy koło ma boki, na dodatek dłuższe i krótsze? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie może źle to opisałam :) Chodziło mi o moment, gdy farsz już jest nałożony w kształcie prostokąta na naszym naleśniku wtedy tworzą się dwa dłuższe i dwa krótsze, niech będą brzegi nie boki ;)

      Usuń
  7. To wyjdą chyba takie naleśniki ale pierogi ruskie, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  8. od wielu lat robię takie naleśniki właśnie pod nazwa "pirogi ruskie la leniwych" ale nie składa tylko norm alnie zawijam jak nalesniki i przed podaniem podsmażam na masełku na rumiano - do tego maślaneczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie podsmażane też muszą być pyszne ! Na pewno spróbuję :)

      Usuń
  9. Ja juz robie od kąd pamoętam takie ala ruskie krokiety - ja swoje obtaczam o jajku i bułce moja mama takie robiła i babcia.U mnie znikają w mgnieniu oka,alternatywa na szybki obiadek.A można zrobić dzień wcześniej i na drugi dzień podgrzać w poekarniku są jeszcze smaczniejsze.A obiad i gością nawet taki smakuje jak ktoś do nas zawita

    OdpowiedzUsuń